Categories

Pengar och lycka, en ekvation många vill lösa

Lycka är något som troligen alla människor strävar efter oavsett vilken sociokulturell situation de befinner sig i. Lycka i sig är ett subjektivt tillstånd och uppfattningen om huruvida man är lycklig, samt vad som bringar lycka, beskrivs inte på samma sätt av olika människor. För en del betyder lycka kanske att kunna äta sig mätt, för någon annan att klara av att stiga ur sängen och för en tredje att kunna köpa något man länge önskat. Det finns en uppsjö av självhjälpslitteratur som på olika sätt sägs kunna vägleda människor till ett lyckligt liv men det sägs även att pengar kan vara en källa till lycka.

Pengar är min lycka

Du som tror att pengar är din källa till lycka tenderar att tro att med tillräckligt mycket pengar finns det ingenting du inte kan lösa. Pengar är och kommer alltid vara din belöning för det hårda arbetet du gör dagligen. Därför se du det som ett verktyg som kan hjälpa dig att förbättra ditt liv. Pengar gör livet enklare helt enkelt.

Även om pengar inte ger dig ångest som det kan göra för andra människor betyder inte att det bara är bra, det finns fallgropar för dig med. Till exempel kan du vara:

 • riskbenägen och tänka att dina pengar ska jobba för dig och inte tvärtom. Därför kommer du försöka sätta dina pengar i olika situationer där du kan maximera deras värde och eventuellt få tillbaka ännu mer. Detta kan ske i olika sammanhang, men kanske främst att du lägger de på ett spel eller att du spelar bort de på ett lotteri.
 • mer benägen till att förköpa dig på olika saker för du tänker att detta här är ett kap, där du kan få mest valuta för dina pengar.
 • mer benägen till att bli besatt av pengar och att hela tiden tjäna mer, eller slösa mindre för att det inte blir värt det.

När man tror att pengar är lösningen på alla problem, blir pengarna så pass viktiga att de agerar som ett filter för varje beslut som skall tas och får ett allt större känslomässigt värde, både för dig och ditt liv. Detta beteende leder ofta till att man lägger fokus på fel saker och kan i värsta fall leda till att man spenderar för mycket eller leda till en helt motsatt effekt, att man plötsligt blir väldigt snål och inte vill spendera alls.

Balansera mera

Drar man paralleller till ens kosthållning och ens kropp är vi snabba med att inse att man inte kan överleva på att bara äta skräpmat, utan man måste även få i sig alla vitaminer och mineraler en människa behöver. Därför behöver vi balans. Samma sak gäller här, balans är nödvändigt när det kommer till din privatekonomi men även hur du värderar dina pengar, vilket kan vara svårt att åstadkomma oavsett vem man är.

Jag personligen är väldigt intresserad av pengar och tänker att pengar skall jobba åt mig. Pengar är tid. Jag känner igen mig i mycket av de fallgropar som tas upp men jag tänker också att fokusera på bara det ena fungerar inte så bra. Utan pengar har du inte råd att verkligen leva livet, men med bara pengar men inte mycket till liv blir det heller inte bra.

Mina bästa tips för att balansera hur pengar viktar i mitt liv baseras på 3 enkla saker:

 • Att vara generös
  Att spendera pengar på gåvor till vänner och familj får oss att bli lyckligare. Kanske för att vi mår bra av att se människor vi tycker om vara glada. Det är en ännu lyckligare vana om vi gör något som kräver lite mer av oss, som till exempel att anstränga sig för att verkligen hitta en bra gåva till personen.
 • Passiva inkomster
  Jag vill inte att pengar-jagandet ska ta all min tid, därför avsätter jag tid en gång i veckan att se igenom hur jag bäst kan generera passiva inkomster utan att behöva lägga ner så mycket tid. Just nu ligger fokus på att investera pengar i fonder och peer2peer plattformar.
 • Sluta snåla
  Det är lätt att tänka att man inte ska köpa dittan eller datten för att dessa pengar kan sannerligen växa på ett sparkonto någon annanstans, men i dessa fall tänker jag alltid om jag vill köpa något som jag tycker är fint/kommer använda det eller att jag vill uppgradera mig på något sätt för att det kommer underlätta mitt liv så gör jag det. Livet handlar om att njuta och inte att snåla, så om du verkligen känner att en kaffe på Espresso House hade gjort din dag bättre så köp den. Du kommer inte ångra dig.
Vad är ditt bästa tips för att balansera värdet av pengar i ditt liv samtidigt som du gör allt du kan för att maximera pengarna värde?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *