MoneyMindSet

Kom igång med att förstå ditt money-mindset

Idag gör vi något många tycker är svårt, vi ska jobba på att vara ärliga. Efter bästa förmåga ska vi försöka vara ärliga mot oss själva och framför allt ska vi försöka tränga igenom det undermedvetna känslorna och associationerna som vi har till privat ekonomi. Vi ska helt enkelt jobba på vårt money-mindset.

Detta kommer alltså vara en blogg-serie om ämnet hur du upptäcker och förstår ditt money-mindset. Där vi förhoppningsvis kommer att etablera och förstå vad som påverkade dig, hur det kan komma att påverka din ekonomi både idag och din framtid men framförallt sätter vi ribban för framtiden.

Money-mindset

Ett money-mindset delas in i:

  • Det förflutna
  • Nuläget
  • Ditt du vill, framtiden

Genom att gå igenom de tre stegen kommer du lära känna dig själv ännu bättre, dels för att kunna förstå din “pengar-personlighet” som du har men även dina ekonomiska styrkor och svagheter samt hur du förhåller dig till olika ekonomiska aspekter och hur mycket du blev påverkad av hur dina föräldrar pratade om pengar under din uppväxt.

Tänk på den här övningen som ett sådant där personlighetstest man kan göra fast denna är för dina pengar.

Vad vinner jag på att göra detta?

Vi har alla gjort misstag när det kommer till vår privatekonomi och detta kan vara ett steg till att kunna acceptera det som har hänt, kunna växa och förändras till det bättre. Finanspsykologen Brad Klontz skriver att många av oss tror att vårt negativa ekonomiska beteende vi har är ett är ett resultat av att vi har dålig viljestyrka, är dumma eller bara helt enkelt lata. Men det är inte så enkelt – hur vi väljer att handskas med pengar har ofta att göra med pyskologiska orsaker som är kopplade till hur vi upplevede saker när vi var små barn. Det som du idag upplever som ett “negativt ekonomiskt beteende” kan vara (ofta är) en mot-reaktion till hur dina föräldrar pratade och handskades med pengar under din uppväxt.

Förberedelser

För att du ska känna att du har koll på läget när vi startat igång får du tre saker som du skall fundera över:

  1. Vad känner du för känslor när du pratar om pengar och din privatekonomi
  2. Vad gör du med dina pengar?
  3. Vilka planer har du för de pengar du tjänar in?

Kom ihåg att vara ärlig, så gott som det går! Ett tips är att behålla anteckningarna, de kan hjälpa dig vidare i nästa inlägg där vi ska kartlägga det förflutna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *