Allmänt,  Categories

Att inte ha en plan är någon form av plan – men en riktigt dålig plan

Pengarna räcker knappt till slutet av månaden och innan nästa månadslönen trillar in frågar man sig ofta vart alla pengar tog vägen. Därav den konstanta frågan “Vad i hela friden lägger jag alla mina pengar på?”

Du har säkert som jag och många andra satt dig ner och funderat över vad du kan göra med din privatekonomi. Ställt frågan till dig själv, försökt sätta en egen budget. Försökt bli medveten om vart pengarna går och vilka utgifter man skulle kunna dra ner på. Men icke att förglömma, livet kommer emellan och ja, prokastineringen (när du skjuter upp saker) finns alltid där.

Beteenden spelar roll

Därför förstår jag att många idag tycker att de sparar för lite. Obehagliga känslor i form av ångest upplevs så fort ordet privatekonomi tar större plats i tankarna. Alla vill ha någon form av säkerhet i form av en buffert för oförutsedda utgifter, en bra pension eller vad andra idag kallar “fuck-off kapital”. Men för att komma dit behöver vi veta vad som ska göras, vi behöver en plan för att nå dit. Men tyvärr finns det ofta ett glapp mellan hur vi vill bete oss och hur vi faktiskt beter oss när det gäller hur vi hanterar pengar.

Att spara pengar handlar inte bara om att avstå från konsumtion, utan för att spara smartare och istället lägga undan pengarna för framtiden utan att behöva offra sin guldkant man har på tillvaron!

En anledning till att det är svårt att spara beror på de psykologiska effekterna vår hjärna har kopplat till belöningar. Vi människor, föredrar belöningar som vi kan få här och nu (kortsiktigt) framför belöningar som vi kan få i framtiden (långsiktigt) (även om den framtida belöningen skulle vara större). Men som kognitionsvetaren Elin Helander så fint säger det så måste hjärnan förstå vad som behöver göras för att faktiskt kunna slutföra de mål vi sätter upp och inte agera impulsivt!

Related image

Därför kommer de kommande inläggen lägga ramarna för hur du ska rannsaka dig själv och din relation till pengar för att inte hamna i liknande situationer som ovanför. Där målet är att du själv SKALL kunna ta ett ekonomiskt beslut med självsäkerhet, som du vet kommer gynna dig och din framtid.

Häng med i kommande inlägg för att få reda på mer hur du bör göra för att ta din privatekonomi med storm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *